Tudástár

Amennyiben az elektróda letapad, a hegesztőgép azonnal lekapcsolja a hegesztőáramot, ezzel megakadályozva a pálca felizzását. Ha megszűnik a letapadás, a hegesztőgép automatikusan visszakapcsolja a hegesztőáramot.

Az ilyen hegesztőgép automatikusan beállítja az áramerrősséget az ív hosszától függően. Ha a hegesztőpálca tapadási helyzetbe kerül, automatikusan megnöveli a hegesztőáramot az ív fenntartásának érdekében.

Levegőnél nehezebb, ezt figyelembe kell venni fej feletti hegesztéskor, nem tartalmaz oxigént tehát nem aktív gáz. TIG/AWI hegesztésnél használatos.

A Telwin ATC (Advanced Thermal Control) technológiájának köszönhetően egészen vékony lemezek (0,5-0,8 mm) esetében is kiváló minőségű varrat készíthető deformálódás nélkül. Vékony lemezek hegesztése közben gyakorlatilag apró megszakításokkal történik a hegesztés, ez gátolja meg az anyag deformálódását.

  1. HF (High Frequency) Nagyfeszültségű ívgyújtás: azt jelenti, hogy nem szükséges a wolfram elektródát az anyaghoz érinteni az ív létrehozásához, hanem egy nagyfeszültségű impulzus begyújtja azt.
  2. Érintéses ívgyújtás: TIG hegesztéskor alkalmazott eljárás, amikor az elektródát a hegesztendő anyaghoz szükséges érinteni az ívgyújtáshoz. Hátránya: odaragadhat az elektróda a hegesztendő anyaghoz, ami deformálja az elektródát és problémát okozhat az ív irányításában. Létezik olyan készülék, ami alacsony árammal indítja az hegesztést, ezáltal kiküszöböli a leragadást. (Az összes Telwin hegesztőgép tudja ezt a funkciót, amit át lehet kapcsolni TIG módba).

Egy 20 Celsius fokon értendő (de van ahol 40 Celsiusra írják), százalékban megadott szám, ami egy adott hegesztőáramra vonatkozóan megadja, hogy a készülék egy 10 perces ciklusidőt alapul véve hány százalékáig tud működni, mielőtt a termikus védelem letiltja a hegesztést.

Példa: 60% bekapcsolási idő azt jelenti, hogy egy 10 perces hegesztési ciklus alatt a készülék  a 10 percből 6 percet hegeszt, majd 4 percet üresjáratban hűti a ventilátor.

Aktív gáz, tartalmaz oxigént, ami vegyi reakcióba léphet a hegesztendő anyaggal. Védőgázas ívhegesztésnél használják.

Kevert gáz: 82% Argon – 18% CO2. Előnye: Nem hűti az ívet, ezáltal villamos energiát spórol, nem szükséges akkora mennyiség belőle mint a tiszta szén-dioxidból. Csökkenti a fröcskölést, ezáltal megszünteti az utómunkálatokat, használata szebb varratot eredményez. CO2 gázt lehet vele helyettesíteni védőgázas hegesztésnél.

lásd MIG/MAG védőgázas hegesztés

Nagyfeszültségű ívgyújtás: AWI/TIG hegesztésnél alkalmazott eljárás, ami azt jelenti, hogy nem szükséges a wolfram elektródát az anyaghoz érinteni az ív létrehozásához, hanem egy nagyfeszültségű impulzus begyújtja azt.

Egy, a beállított hegesztőáramtól általában 10%-kal nagyobb indulási hegesztőáram beállítást jelent, ami segíti az ív begyújtását. Azoknál a hegesztőgépeknél, ahol ez a funkció egy potméterrel átállítható, ott akár 60%-os áramlöket is beállítható.

Nagyteljesítményű nagyon gyors kapcsolásokat végző tranzisztor.

A hálózati feszültséget egyenirányítják, majd nagy teljesítményű tranzisztorokkal 30-100kHz-es frekvenciával kapcsolgatják a feszültséget a transzformátorra, majd ismét egyenirányítják, hogy a hegesztésre alkalmas legyen.

Előnye: Kis súly, gazdaságos áramfogyasztás, bekapcsoláskor nem terheli a hálózatot, elektronika segíti az ívgyújtást és annak fenntartását, ami megkönnyíti a hegesztés folyamatát.

Hátránya: Mivel több 100 alkatrészt tartalmaz, így a meghibásodás esélye valamivel nagyobb a tradícionális hegesztő transzformátorokhoz képest. Érzékeny a fémet tartalmazó porszennyezésre, ezért sűrűbb karbantartást igényel.

A villamos ív magas hőmérsékletének felhasználása két különálló fémszereket összeolvasztására.

Lényegében ugyanaz a három. AWI/TIG hegesztésnél alkalmazott eljárás, amikor az elektródát a hegesztendő anyaghoz szükséges érinteni az ívgyújtáshoz.

Hátránya: indításkor odaragadhat az elektróda a hegesztendő anyaghoz, aminek a következménye, hogy az odaragadást követően az elektródát letörve az elektróda hegyéből kiszakadó anyag miatt deformálja az ívet és problémát okozhat az irányításában. Emiatt sűrűbben kell köszörülni a wolfram elektródát. Létezik olyan készülék, ami alacsony árammal indítja az hegesztést, ezáltal kiküszöböli a leragadást. (Az összes Telwin hegesztőgép tudja ezt a funkciót, amit át lehet kapcsolni TIG módba).

MIG/MAG = Metal Inert Gas Welding / Metal Activ Gas Welding

Sokan “CO hegesztésnek” hívják tévesen. A hozaganyag egy dobra feltekert huzal, amit a hegesztőgép adagol, ami lehet Szénacél, Alumínium, Bronz.

Védőgáz használata szükséges, ami lehet:

  • tiszta CO2,
  • CORGON (kevert gáz, Magyarországon 82% Argon – 18% Szén-dioxid),
  • tiszta Argon, illetve
  • rozsdamentes acél hegesztéséhez használatos CRONIGON 2, ami 98% Argont és 2% szén-dioxidot tartalmaz az ív stabilizálása érdekében.

A pisztolyon található gomb megnyomásakor gáz áramlik a gázterelőből, és hegesztőhuzalt a gép az áramátadón keresztül a hegesztendő anyaghoz tolja, ami rövidzárat okoz, és az ív létrejön a hegesztendő anyag és a huzal vége között. Mivel a huzal viszonylag vékony, ezért a gépnek folyamatosan adagolnia kell, hogy ne fogyjon el: innen kapta a nevét is: “fogyóelektródás hegesztés”.

Előnye: Gyors, termelékeny, nagyon könnyű megtanulni a hegesztést, vékony lemezek kiválóan hegeszthetők.

Hátránya: Költséges a védőgáz és a gép, ezért használata inkább az iparszerű munkáknál jellemző.

A legelterjedtebb hegesztési módszer. Az elektródát gyárilag bevonják egy olyan anyaggal, ami hegesztés közben védőgázt hoz létre, ami nem engedi oxigénhez jutni az ívet. Emiatt hívják bevont elektródás hegesztési módnak is.

Előnye: Olcsó, mobilis, nem igényel sok tartozékot, egyszerű a kezelése ezért ez a legelterjedtebb hegesztési eljárás, ha otthoni vagy ház körüli munkáról van szó.

Hátránya: Vékony lemezeknél nem alkalmazható hatékonyan, a salak miatt zárványok alakulhatnak ki a varratban.

Alkalmazható minden elektromosan vezető anyag esetében. A vágás úgy jön létre, hogy a pisztolyban létrejövő koncentrált, magas hőmérsékletű plazmaív (akár 10-20.000 Celsius) a fémet megolvasztja és kifújja. Előnye a lángvágással szemben: Gazdaságosabb, precízebb, gyorsabb vágás. Akár 160mm-es anyag is vágható. A plazmavágó készülék a működéséhez sűrített levegőt vagy gázt igényel.

A vas viszonylag rossz fajlagos ellenállását felhasználva rendkívül magas áram (4000-13000A) létrehozásával két, vagy több anyag (többnyire lemezek) hegesztése. A hegesztés alapfeltétele, hogy hegesztendő anyagoknak fedniük kell egymást. Nincs szükség semmilyen hozaganyagra a kötés létrehozásához.

lásd MMA / pálcás hegesztés

Bizonyos MIG/MAG hegesztő készülékeknél elérhető funkció, ami megkönnyíti a beállítást azáltal, hogy a hegesztő inverter automatikusan az optimális beállítást alkalmazza a megadott alap hegesztési paramétereknek megfelelően. Általában egy külön potméterrel minimális huzaltolási korrekciót enged, de minden más beállítást a készülék végez.

TIG = Tungsten Inert Gas. Argon védőgázas, wolfram elektródás hegesztési eljárás. A gázterelőből kiáramló Argon gázban a munkadarab és a wolfram elektróda között létrejövő villamos ív megolvasztja a fémet. Leginkább a lánghegesztéshez hasonlítható.

Előnye: Szép varrat, ami nem igényel utólagos megmunkálást, sok esetben nem szükséges hozaganyag a hegesztéshez.

Hátránya: Lassú hegesztés, drága a védőgáz.

AC jelzésű AWI gépekkel lehetőség van alumínium hegesztésére is.

Egy olyan transzformátor, ami olyan jelleggörbével rendelkezik, ami alkalmassá teszi a hegesztésre. Előnye: Megbízható működés, nem érzékeny porszennyezésre.

Hátránya: Nagy súly, nem egyenáramú, erőteljesen terheli a hálózatot, rossz hatásfok.